Wat Is Taekwondo?

Taekwondo is een stijlvolle en veelzijdige sport. Letterlijk vertaald uit het Koreaans betekent Tae voet, kwon is hand of vuist en do betekent de manier of de weg. Taekwondo betekent letterlijk ‘de manier van de voet en de vuist’. Het doel is het ontwikkelen van een goede zelfverdediging door middel van conditie, zelfvertrouwen en discipline.

Door training ontwikkelt een student zelfvertrouwen, discipline, lichamelijke gezondheid, coördinatie en zelfverdediging. Taekwondo wordt gezien als een kunst van zelfverdediging, die gebruikt kan worden voor gerechtigheid en het verdedigen van de zwakkere. Het is een kunst die niet alleen is weggelegd voor de sterken onder ons, maar juist ook voor de zwakkeren, jong of oud, man of vrouw, groot of klein.

Net als bij andere martial arts is er bij Taekwondo een bandensysteem met verschillende kleuren om te laten zien hoe ver de sporter gevorderd is. Een beginner heeft een witte band, waarna geel, groen, blauw, en rood volgen. Om een band te halen doe je op je sportschool examen. Voor het behalen van de volgende band, de beroemde zwarte band (1e Dan), en de Dan graden daar boven, leg je een examen af voor een examencommissie samen gesteld uit examinatoren met een licentie.

Training
Taekwondotraining kan de volgende onderdelen omvatten:
  • Techniektraining: standen, trappen, stoten weringen en blokkeringen.
  • Stijlvormen (Tul, Poomsee of hyung): uitvoering van technieken, volgens een vastgestelde volgorde (vaste vormen).
  • Sparren (Matsogi of Kyorugi): een-, twee- en driestapsparren, vrij sparren, gearrangeerd sparren en het traditionele sparren.
  • Breektesten (Kyok of Gye-pa): het breken van planken en dergelijke, door middel van tevoren bepaalde taekwondotechnieken. Hierbij is vooral de techniek van belang en niet zozeer de kracht.
  • Zelfverdediging (Ho shin sul): het nabootsen van de realiteit, waarbij ook geoefend wordt zich te bevrijden uit verwurgingen, armklemmen, omklemmingen, afweren van aanvallen met een mes, korte en lange stok e.d.
Materiaal

Tijdens de training draagt de taekwondo-beoefenaar een zogenaamde dobok (도복). De taekwondo-dobok is deels afgeleid van de traditionele Koreaanse hanbok (한복). Om het middel draagt de taekwondobeoefenaar een band, ti (띠) genaamd. Tijdens WTF sparring wedstrijden is het vooral de hogu, borstbeschermer (pantser), van de deelnemers die meteen in het oog springt. De blauwe hogu wordt aangeduid met de chong (청) en de rode hogu met hong (홍). De hoofdbeschermer wordt officieel een morri bohodae (머리 보호대) genoemd, maar wordt tegenwoordig ook door Koreanen aangeduid als headgear (헤드기어).

Gratis proefles
X